Groots wonen op weinig vierkante meters

In het septembernummer van De Woonmakelaar 2017 gaf Annemieke Gerritsen woon- en stylingtips voor woningen met een klein oppervlak. Lees hieronder het hele artikel.

Vierkante meters in de stad zijn duur, daarom kiezen veel mensen voor een kleiner appartement. Met wat creativiteit valt een krap huis toch groots, functioneel én stijlvol in te richten. Woonstyliste Annemieke Gerritsen geeft tips. 


Een kleine woning moet je zo licht en luchtig mogelijk houden, is de gouden tip van Annemieke Gerritsen. "Gebruik geen schreeuwende kleuren, al helemaal niet door elkaar heen, daarmee maak je de woning kleiner en drukker.” Hou het liever zo naturel mogelijk en gebruik dezelfde kleur in het hele huis, eventueel in verschillende tinten. Wit is altijd goed maar zelf kiest ze graag voor iets meer creativiteit. "Ik ben fan van Denim Drift, een prachtige blauwtint die door Flexa is uitgeroepen tot kleur van het jaar 2017. Je kunt die kleur ook mooi terug laten komen in de kussens op de bank.”

Ook voor vloeren is eenheid belangrijk. "Leg dezelfde vloer in de hele woning. Haal drempels eruit zodat de vloer doorloopt en de kamers en de gang een eenheid vormen.” Kies ook hier liefst voor een lichte kleur, zegt ze. "En als je toch graag donkere vloer wilt, leg die dan wel in het hele huis.” Ook voor raambekleding geldt: keep it simple. “Zelf vind ik zeker in kleine ruimtes lichte vouw- of rolgordijnen het mooist. Dat is beter dan gordijnen tot op de grond. Als je nog wat muur blijft zien oogt een ruimte luchtiger.”

Hoe regel je de privacy in een klein huis? Een roomdivider is volgens de woonstyliste de perfecte oplossing voorruimtes waarin wordt gewoond en geslapen. "Zo kun je je bed toch een beetje afscheiden.” Er zijn roomdividers in allerlei soorten en maten. Hou het laag is haar tip. "Met een lage kast ervoor is het bed wel uit het zicht maar je houdt zo toch de openheid in de ruimte.”

Het klinkt misschien raar, maar in een kleine ruimte moet je juist niet met te kleine meubels werken, vindt ze. "Ga liever voor een twijfelaar dan een eenpersoonsbed en zet een niet te bescheiden bank neer, wel een op pootjes, want die oogt minder massief.” Kies liever een paar grote items dan een heleboel kleine spullen. “Ruimte kun je creëren door bijvoorbeeld geen salontafel te nemen maar een kleine bijzettafel.” Zo hou je toch genoeg loopruimte over. "Je moet de vloer blijven zien.”

Een grote kast maak je in een klap minder opzichtig door deze in dezelfde kleur als de muur te verven, tipt Annemieke. “De kast valt dan weg tegen de achtergrond.” Ook zweert ze bij multifunctionele meubelstukken. “Een ladekast onder de tv, of een lange klepbank aan een kant van de eettafel tegen de muur.” In een kleine badkamer kies je voor een spiegelkast. "Daar kun je mooi je spulletjes in kwijt.” Een kleine wastafel met ingebouwde opbergruimte is ook een goede probleemoplosser.

Ook in de gang kun je met een beetje creativiteit een eind komen. "Kies bijvoorbeeld niet voor een staande kapstok maar monteer een hoge plank aan de muur met haken eronder. Bovenop kun je mooie manden kwijt voor mutsen, shawls en wanten.” In een kleine keuken kun je ruimtegebrek oplossen met lange planken aan de muur. "Daarop kun je al je servies kwijt, zelf vind ik het dan wel mooi als alles in dezelfde kleur is.”

Een laatste stelregel van de woonstyliste: waak ervoor om een klein huis vol te zetten met prullaria. “En als je echt van prulletjes houdt, groepeer ze dan. Zet fotolijstjes bij elkaar, een paar planten in een groepje. Maak eilandjes. Zo krijg je meer rust in huis.”

© De Persgroep Nederland  -  Uit: De Woonmakelaar,  september 2017 

Gerritsen Stijladvies is een erkend stylingbureau in Breda met expertise op het gebied van vastgoedstyling en interieurstyling.

  
© 2016 - 2018 - Gerritsen Stijladvies   •    Privacy statement